Tim Giago koopt Wounded Knee

Gepost op .

Journalist Tim Giago (oprichter/hoofdredacteur van verschillende Indiaanse kranten) heeft het terrein van het Wounded Knee monument aangekocht. De prijs is 3.9 miljoen dollar. Hij wil op het terrein een museum neerzetten en heeft daarom een campagne gelanceerd om dit te financieren: wounded-knee.com

Zie ook de artikelen op nsweekly.com en indianz.com

Pine Ridge-reservaat stemt voor alcohol-verkoop

Gepost op .

Op het Pine Ridge-reservaat van de Lakota-Sioux is deze week een referendum gehouden over de verkoop van alcohol. Met een kleine meerderheid (1871 tegen 1679 stemmen) is er voor gestemd. Pine Ridge was het laatste drooggelegde reservaat in Zuid-Dakota. De alcohol-problemen zijn er enorm, vooral ook door de verkoop van alcohol aan de rand van het reservaat, zoals het plaatsje White Clay.

Zie verder: Official results confirm Oglala Sioux Tribe vote for liquor sales op Indianz.com.

Wounded Knee te koop

Gepost op .

Het terrein van het bloedbad van Wounded Knee wordt door de eigenaar te koop aangeboden. James A. Czywczynski vraagt zo'n 3.9 miljoen dollar voor de 40 acres. Hij zegt er verschillende bieders voor te hebben. De Oglala-Sioux-stam van het Pine Ridge-reservaat zegt niet in staat zijn het land te kunnen kopen. De deadline verloopt op 1 juni.

Meer nieuws:

Indianz.com: Wounded Knee descendants speak out

Native News network: Wounded Knee is American Indians' Gettysburg: Interior Dept Should Declare Eminent Domain

BBC News: To whom does Wounded Knee belong?

Russell Means overleden

Gepost op .

Op 22 oktober is in zijn huis in Porcupine op het Pine Ridge-reservaat Russell Means overleden. Hij leed al enige tijd aan keelkanker.

Russell Means werd in de zeventiger jaren bekend als activist van de American Indian Movement. Hij was betrokken bij de bezetting van Wounded Knee in 1973.  Later kreeg hij ook bekendheid als acteur, o.a. in De laatste der Mohikanen.

Zie verder: Indian Country Today en Indianz.com

Black Hills

Gepost op .

Diverse Lakota organisaties en activisten zijn er in geslaagd een stuk land in de heilige Black Hills terug te kopen. Het gaat om de 2000 acre (ruim 800 ha) van de Reynolds Ranch. De eigenaren waren eerst van plan het land op een publieke veiling te verkopen. De Indianen vermoeden dat er een weg over het terrein aangelegd zou worden. Volgens hen is een plek waar vaak ceremonies worden gehouden.

De Rosebud-stam heeft een bedrag (op het ogenblik wordtt 1,3 miljoen dollar genoemd) ter beschikking gesteld voor de aankoop van het land. De rest van het geld is bijeengehaald door de site LastRealIndians. Zij hebben nu een oveneenkomst bereikt met de eigenaars.

Zie verder:

Let's be clear; we still don't buy and sell our mother. It's just a matter of paying the white people to leave.


Aanvulling: inmiddels is  9 miljoen doillar bij elkaar gehaald voor de aankoop van het gebied, betaald door de Rosebud Sioux Tribe, Crow Creek Sioux Tribe, en de Shakopee Mdewakanton Sioux Community.