Pine Ridge-reservaat stemt voor alcohol-verkoop

Op het Pine Ridge-reservaat van de Lakota-Sioux is deze week een referendum gehouden over de verkoop van alcohol. Met een kleine meerderheid (1871 tegen 1679 stemmen) is er voor gestemd. Pine Riidge was het laatste drooggelegde reservaat in Zuid-Dakota. De alcohol-problemen zijn er enorm, vooral ook door de verkoop van alcohol aan de rand van het reservaat, zoals het plaatsje White Clay.

Zie verder: Official results confirm Oglala Sioux Tribe vote for liquor sales op Indianz.com.

Wounded Knee te koop

Het terrein van het bloedbad van Wounded Knee wordt door de eigenaar te koop aangeboden. James A. Czywczynski vraagt zo'n 3.9 miljoen dollar voor de 40 acres. Hij zegt er verschillende bieders voor te hebben. De Oglala-Sioux-stam van het Pine Ridge-reservaat zegt niet in staat zijn het land te kunnen kopen. De deadline verloopt op 1 juni.

Meer nieuws:

Indianz.com: Wounded Knee descendants speak out

Native News network: Wounded Knee is American Indians' Gettysburg: Interior Dept Should Declare Eminent Domain

BBC News: To whom does Wounded Knee belong?

Russell Means overleden

Op 22 oktober is in zijn huis in Porcupine op het Pine Ridge-reservaat Russell Means overleden. Hij leed al enige tijd aan keelkanker.

Russell Means werd in de zeventiger jaren bekend als activist van de American Indian Movement. Hij was betrokken bij de bezetting van Wounded Knee in 1973.  Later kreeg hij ook bekendheid als acteur, o.a. in De laatste der Mohikanen.

Zie verder: Indian Country Today en Indianz.com

Black Hills

Diverse Lakota organisaties en activisten zijn er in geslaagd een stuk land in de heilige Black Hills terug te kopen. Het gaat om de 2000 acre (ruim 800 ha) van de Reynolds Ranch. De eigenaren waren eerst van plan het land op een publieke veiling te verkopen. De Indianen vermoeden dat er een weg over het terrein aangelegd zou worden. Volgens hen is een plek waar vaak ceremonies worden gehouden.

De Rosebud-stam heeft een bedrag (op het ogenblik wordtt 1,3 miljoen dollar genoemd) ter beschikking gesteld voor de aankoop van het land. De rest van het geld is bijeengehaald door de site LastRealIndians. Zij hebben nu een oveneenkomst bereikt met de eigenaars.

Zie verder:

Let's be clear; we still don't buy and sell our mother. It's just a matter of paying the white people to leave.


Aanvulling: inmiddels is  9 miljoen doillar bij elkaar gehaald voor de aankoop van het gebied, betaald door de Rosebud Sioux Tribe, Crow Creek Sioux Tribe, en de Shakopee Mdewakanton Sioux Community.


Links-site

Onze links-site indianen.org is van een nieuw jasje voorzien en opnieuw ingericht. Je ziet nu direct een 'thumbnail' van de site. Ook heb je nu ook de mogelijkheid nieuwe links aan te melden.

De Black Hills-zaak

De Amerikaanse zender PBS heeft aandacht besteed aan de Black Hills-zaak, de bekendste landrechtenzaak van de Lakota. Ze maakten een filmpje van 7 minuten over de zaak. Het volledige artikel + filmpje en foto's staat op de PBS-site.

De Black Hills zijn een berggebied in het westen van de staat Zuid-Dakota. Deze  bergen zijn heilig voor de Lakota. Het land is in de negentiende eeuw geannexeerd, na een rechtszaak is er in 1980 een schadevergoeding toegekend. Deze bedraagt ondertussen meer dan een miljard dollar. De Lakota willen het geld niet, ze zeggen dat de Black Hills nooit te koop zijn geweest.

Hulp aan Pine Ridge

Regelmatig krijgen we vragen of het mogelijk is spullen naar de reservaten te sturen. Vooral oude kleren kunnen in Nederland makkelijk ingezameld worden. Over het algemeen raden we dit niet aan. Te vaak hebben we bergen vieze, kapotte kleren op de reservaten gezien.

Op de site friendsofpineridgereservation.org staat uitgelegd, hoe je verschillende projecten op het Pine Ridge-reservaat kunt steunen. Op het ogenblik voeren ze speciaal actie voor verwarmingsapparaten (heaters).

De site heeft een lijst van organisaties, die op een aparte pagina aangeven welke spullen ze nodig hebben. Veel projecten kun je steunen door spullen zelf online in te kopen en direct naar hen op te sturen. Boeken voor de scholen kunnen bv via Amazon worden besteld en op Pine Ridge bezorgd.
Overigens kan ook een heater bij Amazon worden aangeschaft!

Tweedehands kleren worden niet vaak gevraagd, ze moeten schoon zijn en niet versleten. Winterkleren zijn het meest zinvol. Stuurt u toch spullen in een doos vanuit Nederland, de portokosten zijn niet gering!

Growing up Indian

De Argus Leader, een blanke krant uit Zuid-Dakota, heeft deze maand een artikelenserie over hoe kinderen in deze tijd opgroeien op de Indianen-reservaten.  De serie: "Growing up Indian," die begeleid wordt door video's en foto's, is te vinden op ArgusLeader.com

Growing up Indian

Republic of Lakotah

Opzeggen verdragen


In de Europese media zijn onlangs berichten verschenen over het feit dat de Lakota de verdragen zouden hebben opgezegd en zich daarmee onafhankelijk hebben verklaard van de Verenigde Staten. Deze stap is gedaan door de bekende Lakota-activist Russell Means.
Wij hebben geen berichten gezien, dat de traditionele 'treaty councils' of de 'tribal councils' van de huidige Lakota-reservaten zich achter dit initiatief geschaard hebben.